1

Вирішення проблеми дефіциту місць у дитячих садочках - це один з елементів програми “Обєднання “Самопоміч” у пріоритетному блоку “Родинна інфраструктура”.

Серед можливих заходів: - Участь у створенні адекватної нормативної бази (з використанням наявного світового досвіду) для функціонування дошкільних закладів сімейного типу (у тому числі в житлових приміщеннях), корпоративних дитячих садків, центрів розвитку дітей, робота яких досі не ліцензована. - Ініціювання процесу звільнення приміщень дошкільних закладів, зайнятих іншими установами, насамперед державними або з порушенням законодавства. - Введення на законодавчому рівні вимоги щодо обов’язкового створення дитячих садків при будівництві житлових комплексів з урахуванням прийнятих норм, і передбачити відповідальність за порушення термінів їх введення в експлуатацію. Введення незалежного періодичного аудиту функціонування розподілу місць у бюджетних дошкільних установах (в т.ч. електронної черги). - Впровадження заходів щодо припинення неофіційного збору грошових коштів на забезпечення функціонування бюджетних дошкільних установ. При бажанні батьків утворити фонд для додаткового фінансування, повинна бути дотримана встановлена процедура і забезпечений повний і прозорий контроль за витрачанням коштів. - Запустити процес ефективного реагування державних служб на сигнали про порушення прав громадян у цій сфері для боротьби зі зловживаннями.

Слід враховувати, що дошкільна освіта також вимагає уваги в області методів і програм навчання, підготовки кадрів. Ці напрямки повинні знайти належне відображення в загальній концепції розвитку освіти в Україні.