1 ЦВК зареєструвала для участі у місцевих виборах 2015 партію-клон “Самопомочі”. Її створили ще у грудні 2012, як тільки Андрій Садовий оголосил про свій намір перетворити громадську організацію “Об’єднання Самопоміч” у політичну партію.

29 грудня 2012 року мін’юст зареєстрував “Об’єднання Самопоміч” (ОС) Садового, проте за тиждень до цього – 21 грудня - маловідомий Степан Кударенко у Києві оформив свою партію “Самопоміч”. Галицька преса тоді писала про зв’язки партії-тезки зі “Свободою”.

На дочасних виборах у Раду 2014 року “Об’єднання Самопоміч”, яку всі звикли називати просто “Самопоміччю”, пройшла до Ради, і бренд став популярним по всій країні. Її тезка у виборах участі не брала. Нарешті її вирішили використати.

На всеукраїнських виборах у клоні немає сенсу, адже там у бюлетенях вказані лідери партій. Проте, зовсім інша ситуація на місцевих виборах. Прізвища місцевих кандидатів партії не такі відомі і виборці можуть бути введені в оману.

Таке “шахрайство з клонами” не мала би пропускати Центральна виборча комісія. Натомість у ЦВК вказують на мін’юст і радять партіям краще рекламувати свій номер у бюлетені.

Кілька фактів про клона: - Голова “партії” “Самопоміч” Степан Кударенко (колишній помічник та довірена особа на виборах 2013 року народного депутата від “Свободи” Юрія Левченка) - З березня 2014 року організатор клону Степан Кударенко - ЧЛЕН ПРАВЛІННЯ ТА ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ ХОЛДИНГУ “КИЇВМІСЬКБУД” - Член “центральної ради” клону Анастасія Свердел (довірена особа у 2012 році кандидата до ВРУ від “Свободи” Андрія Іллєнка)