1

За результатами опитування населення України, більшість респондентів схильні до того, щоб взяти участь у місцевих виборах 25 жовтня 2015 року: 45% респондентів сказали, що точно візьмуть участь у виборах, ще 24% скоріше візьмуть участь у виборах. 13% не планують голосувати, а 10% не визначились щодо цього питання.

Найбільша кількість тих, хто точно або скоріше планує взяти участь у виборах (80%) – серед опитаних у Західному регіоні України, найменша (48%) – у Південному регіоні. Водночас на Півдні найбільша кількість тих, хто точно не піде на вибори – 23% та тих, хто ще не визначився з цього питання – 18%. На Сході України взяти участь у виборах планують 62% опитаних.

Прикметно, що в селах відзначається найвищій рівень готовності взяти участь у місцевих виборах (76%), а у великих містах, де проживає більше 500 тисяч мешканців, - найнижчий (60%).

Традиційно, старше покоління найбільш налаштоване брати участь у виборах: серед опитаних у віці понад 50 років планують піти на вибори 73%, а серед опитаних 18-29 років – 62%.

Найбільше тих, хто планує взяти участь у місцевих виборах серед виборців з вищою освітою – 74%, а найменше серед виборців з початковою або базовою середньою освітою – 54%. Також найбільшої явки слід очікувати від виборців із середнім рівнем достатку: серед них 78% планують взяти участь у виборах проти 65% серед найбідніших і 70% серед найбагатших.

«Порівняно з місцевими виборами 2010 року не спостерігається суттєвих змін в електоральній активності, – коментує керівник відділу соціально-політичних досліджень GfK Ukraine Інна Волосевич. Перед місцевими виборами 2010 року компанія GfK Ukraine публікувала результати аналогічного дослідження, що відображали найнижчу активність в Південному регіоні та серед молоді до 30-ти років, а найвищу – серед мешканців Західного регіону та найстаршого покоління. На жаль, політична активність молоді, принаймні, на місцевому рівні не зросла за останніх 5 років, хоча залишається можливість, що вона зросте впродовж виборчої кампанії»

Причинами, через які українці не підуть на вибори або вагаються щодо участі у місцевих виборах найчастіше називають те, що не довіряють місцевим політикам і не бачать серед них достойних кандидатів – 35%. Ще 29% пояснюють небажання брати участь у виборах тим, що їх голос нічого не вирішує і 26% - що не вірять в чесність виборів.​​​​​​​​